22.6.09

ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΑ

www.myserres.gr


ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ,ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν όλους τους παρευρισκόμενους που βρέθηκαν χθες στο ύψωμα του Λαχανά για να τιμήσουν τους μαχητές της ιστορικής μάχης που με τη ζωή τους φύλαξαν την ακεραιότητα και την ελευθερία της Μακεδονίας. Ήταν πριν από 92 χρόνια όταν οι ιαχές θριάμβου και οι ημέρες δόξας ήταν πραγματικότητα.

Η τελετή αποτέλεσε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης των σημερινών Ελλήνων στη γενιά του 1913. Στεφάνια, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού και ο νομάρχης Σερρών, Κώστας Παπαπαναγιώτου.




Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο διοικητής του Α’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτρης Βούλγαρης, γιατί στη μάχη του Λαχανά πολέμησε και τραυματίστηκε ο παππούς του. «Κληθήκαμε για να τιμήσουμε τους ηρωικούς νεκρούς της μάχης του Λαχανά. Τους ανθρώπους εκείνους που με το αίμα τους απελευθέρωσαν τη Μακεδονία. Τους πρέπει η οποιαδήποτε μεγίστη τιμή εκ μέρους μας, την οποία δε διστάζουμε κάθε χρόνο να την προσφέρουμε στη μνήμη τους για τη θυσία την οποία έκαναν για την πατρίδα τους. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί στο πεδίο αυτό ο εκ μητρός παππούς μου ως αξιωματικός πεζικού πολέμησε και τραυματίστηκε και από μικρό παιδάκι μου περιέγραφε τη συγκεκριμένη μάχη».

Σαν σήμερα πριν από 92 χρόνια ο ελληνικός στρατός μεγαλουργεί και με ένα τιτάνιο αγώνα νικά τον εχθρό.

Ο νομάρχης Σερρών, Κώστας Παπαπαναγιώτου σημείωσε ότι η μάχη του Λαχανά ήταν καθοριστικής σημασίας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και τόνισε ότι είναι υποχρέωση όλων είναι ο σεβασμός σ’ αυτούς που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την πατρίδα.

Ο βουλευτής Σερρών, Θεόφιλος Λεονταρίδης επισήμανε ότι ο αγώνας, η θυσία, τα υψηλά ιδανικά τους αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά και παρακαταθήκη για όλους μας και για τις επερχόμενες γενιές.

Η βουλευτής Σερρών, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δήλωσε ότι οι σημερινές γενιές τιμούν τη μνήμη των ηρώων και οι νέες Έλληνες υπόσχονται ότι θα δώσουν αγώνες, όχι στα πεδία των μαχών, αλλά εκεί που τους καλούν οι περιστάσεις και οι συνθήκες της εποχής στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Ο βουλευτής Σερρών, Κώστας Τσιπλάκης υπογράμμισε ότι τέτοιες ημέρες τιμής και μνήμης είναι μέρες εθνικής ανάτασης και συναίσθησης των ευθυνών μας ως ελληνικού έθνους να δημιουργεί, να μεγαλουργεί και να προοδεύει εν ειρήνη.

Ειρ. Π.-

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου